onsdag den 13. oktober 2010

Nepal: Dashain, drager og legesyge drenge.

Overalt er der glæde i øjnene hos Kathmandus drenge. Den hellige festival Dashain -svarende til vores jul- er startet og det betyder bla. drageflyvning i hele byen. Drenge står overalt på byens åbne pladser og hvor der ellers er chance for at fange bare en smule vind. Alle med store smil på læberne og øjne der med stor indlevelse spejder rundt på himlen for at finde de gode vinde og himlens øvrige drager.


Selv voksne mænd bliver for et par dage til drenge. Foran en masse af byens butikker står de i store grupper og vurderer drager og snore på store ruller. Begejstringen står lysende i deres øjne. Men det er også nemt at blive imponeret over alle de farvestrålende drager og store ruller der hænger foran i elledninger og på butiksfacader. Side om side med al den Dashainpynt der har gjort de ellers støvede gader i Kathmandu farvestrålende. Mange steder sidder drenge og ruller et tykt lag snor op på ruller, og drager bliver fantasifuldt bygget af affaldsplastik fra gaden.


Fra byens flade tage lyder der grin og begejstrerede råb fra tag til tag. Et enkelt blik udover byen afslører også en masse drenge løbende rundt på tagene imellem blomsterkrukker og tørresnore. Alle med en stor rulle i hænderne og blikket rettet højt på himlen, hvor de mange drager danser over byen som farvestrålende pletter der glimter i solen. De mange diagonale snore fra byens tage og dragerne i vinden, får byen til at ligne et kæmpe skib der drives frem af en masse små sejl. Nogle gange skal der skimtes efter dem, fordi de er så højt oppe. Besejrede drager anes hurtigt ved deres vuggende tur på vindene imens de langsomt daler mod jorden. Drager hængerne overalt i tårne og tage, vidner om at mange har tabt deres drage, enten til vinden eller en anden drages knivskarpe snøre.


Dragernes indbyrdes kampe, de glade stemmer og de mange begejstrerede råb vækker Khaled Hosseinis Drageløberen til live og efterlader en helt fantastisk stemning i byen. Alle er glade, legesygen er vækket i de fleste og der er ingen tvivl om at en særlig højtid er over byen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar