onsdag den 29. juni 2011

Singapore #2: En rig by - på mange måder.

At lande i Singapore med fly fra Kathmandu er virkelig som at komme til en anden verden. Den næsten skræmmende modsætning er tydelig, fra første til sidste skridt rundt i den moderne og fremsynede metropol. For mig er billedet, at det er ulovligt at spytte på gaden i Singapore skønt. Fordi det nærmest er norm i Nepal at spytte uden megen hensyn. Men det er langt fra der modsætningerne stopper.


Singapore er imponerende rent, organiseret og struktureret. En smuk storby hvor alting fungerer og samtidig har formået at slippe af med nogle af de små negative ting der normalt følger med en pulserende storby. Luften er ren og frisk, dog trykket af den høje luftfugtighed. Der hverken lugter eller syner beskidt. Der står ikke åbne containere med sorte ildelugtende affaldsække i overtal i små gyder. Vægge og facader er befriet for grafitti, ophængte plakater og forstyrrende reklamer. Ingen tiggere til at efterlade vægt på ens samvittighed. Planter, græs, blomster og træer langs vejene og de mange brede fortove er trimmet, plejet og passet så øjnene kun kan blive forkælet.


Det lyder måske stringent og charmeforladt, men modsat f.eks. Dubai, har Singapore stadig en sjæl og et liv der egentlig kun gør de meget ordnede forhold til en fornøjelse. Byens synlige historie giver byens rene og rette facade sjæl, dybde og lidt afvigelse.


For Singapore er et fint eksempel på at historie sagtens kan kombineres med moderne teknologi og arkitektur, uden at hverken det ene eller det andet mister sin værdi eller sit udtryk. I Singapore mødes fortid og fremtid på fineste vis. Den gamle britiske kolonistil er rigt nærværende i byen og i særdeleshed omkring det gamle bycentrum, hvor man føler sig hensat til historiebøgerne. Smukt anlagte parker omkring disse historiske bygninger, med søjlegange, romantiske detaljer og træskodder ved vinduerne. Dét med ny, alternativ og fotoristiske bygninger skydende op omkring. Som højesterets irgønne kuppel der stikker op over trækronerne ved siden af en ufo-lignende rund og flad glaskuppel med kontorer eller restaurant.

På samme måde som det er kontrastfuldt at gå gennem finansdistriktets mennesketomme, men trafikerede gader og mellem de blankpolerede rene facader der rager højt op over en, for lidt efter at træde ind i Chinatown, med små tætliggende hyggelige huse i forskellige skarpe farver, balkoner, pynt og skilte hængende på facaden. Hvor der er liv og levende handel på gaden. Små gadekøkkener hvor kraftig duft af krydret mad, allerede fra morgenstunden fylder luften i de smalle gader.


Hvad der ligeledes er med til at give Singapore liv og nærvær, er alle de grønne områder og smukke parker der ligger spredt rundt om i byen. At gå fra en gade med store shoppingcentre og strømlinede veje og så træde ind i tæt bevoksning hvor byens lyde absorberes i trækronerne, er en fantastisk fornemmelse. Men også bare en fornøjelse at se en storby med så begrænset plads at vokse på, stadig levner så meget plads til naturen i gadebilledet.


Et endnu større plus er den utrolig meget kunst der er i bybilledet og i parkerne i særdeleshed. Jeg bliver altid glad og nysgerrig når kunst får lov til at fylde så meget og på mange måder er allestedsnærværende. Ét er at mange af de fotoristiske bygninger og historiske huse er kunstværker i sig selv, men at der rigtig mange steder er skulpturer, vægge med store kunstværker hængende, statuer gamle som nye, installationskunst med underholdende funktioner og bare små kunstneriske input hvor der lige var en oplagt mulighed, er bare en fortryllende oplevelse. Kunsten er blevet integreret i byen, så selv flere affaldsspande vækker nysgerrighed, der får en til at træde nærmere. Kunsten er et overskud desværre alt for få storbyer har.


First Generation Sculpture af Chong Fah Cheong ved Singapore floden.

Singapore levner ikke megen tvivl om at der er rigtig mange penge i det lille land. Penge og velstand er synlig i bybilledet på mange måder. Bl.a. ved de meget ordnede forhold, de velholdte gader og parker, kunsten der pryder og så den måde folk lever på. Det er fine nypolerede biler, smart og tilpasset tøj, shoppingcentre side om side i hele byen. Aldrig i mit liv har jeg set så mange mærkevarer med så mange enorme butikker på ét sted. Det er svært at forestille sig, at der overhovedet er kunder til så meget (over)forbrug. Men ingen tvivl, Singapore er et shoppingmekka, hvilket også ses tydeligt ved de mange store shoppingposer der bæres rundt af ivrige shoppere. Så undres man i hvert fald ikke længere over, at så mange eksklusive mærkevarebutikker på ét sted sagtens kan betale sig.


Men det store forbrug er også med til at gøre Singapore til en en smuk by. Folk er flotte og velklædte. Der er gjort en dyd ud af at tage sig godt ud. En ganske almindelig hverdagsaften på en fransk restaurant, sad alle de øvrige gæster i flot og lækkert tøj. Mænd i sorte bukser, skinnende sorte lædersko og figursyede skjorter, kvinderne i flotte kjoler, høje stilfulde hæle, smukke ikke prangende smykker, opsat hår og små delikate håndtasker. Uden på nogen måde at blive ekstravagant, men derimod lækkert og et fint eksempel på en kultur med øje for det smukke.


Førsteindtrykket af Singapore kan umiddelbart godt være at det er endnu en kold, stringent og sjælforladt storby der bare suser forbi med pengestrømmen i det lille land, men det indtryk bliver meget hurtigt manet til jorden. Singapore er meget mere end det. Det er en rig by, et rigt land, men det er ikke kun pengene der gør landet rigt. Der er liv, sjæl, natur, kultur, kunst og smilende mennesker.