mandag den 26. maj 2008

Skt. Petersborg #4: En oplevelse for ganen og sindet.

Da jeg kom hjem fra New York var jeg bl.a. meget imponeret og overrasket over maden over there. Mine forventninger til maden i Rusland var absolut heller ikke høje. Ikke ud over at jeg glædede mig til kaviaren. Dog er jeg i stedet kommet hjem med en oplevelse af en by med et lækkert udvalg af gode og spændende restauranter med lækker og interessant mad. Mange steder mindede standarden om det vi oplevede i New York og noget vi i den grad kunne savne i København.

Første positive ved restauranterne i Skt. Petersborg er at køkkenerne først lukker mellem tolv og et om natten. Det skyldes nok de lyse nætter som byen er så kendt for. Det var lyst til halv tolv, hvilket gav en særlig stemning og gjorde at vi sjældent var ude af spise før ved ni-ti-tiden. Men det gav også længere eftermiddage til at sidde i solen og nyde udvalget på de mange kaffebarer og kagehuse der ligger rundt om i byen og ved de mange kanaler.

Ja, vi fik kaviar og masser af champagne og smagsløgene dansede i et væk i den russiske specialitet. Kæresten startede opholdet med en anden russisk specialitet, nemlig Borsjtj - kold rødbedesuppe. Jeg smagte og der måtte jeg altså stå af. Bare tanken får det hele til at vende sig i mig igen. Heldigvis blev det meget bedre resten af turen. Om vi sad på en kopi af et sørøverskib ved floden, i restauranten med udsigt over vandet og fik serveret retterne med sølvlåg og drømte om råd til at købe cognacen på kortet til 50.000 kr. Eller sad på første-salen i et palæ med højt til loftet, uforglemmelig stuk, lysekroner og pejs i den ene ende. Levende lys i store stager på de smukt dækkede borde. Tunge dekorerede gardiner i harmoni med den øvrige stemning om at sidde på et slot. Lyse bobler i glassene og velanrettet mad på de store tallerkner. Romantikken var i højsædet og rammerne, servicen og maden gjorde bare oplevelsen endnu mere utrolig. Dette er bare et par eksempler fra vores oplevelser. Der er mange flere og lige så mindeværdige. Maden var spændende, eksperimenterende og ikke mindst godt lavet. Stederne var hyggelige, tjekkede, rustikke, gennemførte, lounge-artige, autentiske, romantiske og intime.

At man samtidig kan spise for ca. det halve af herhjemme, gør bare København endnu mere til skamme. København er langt bagefter madmæssigt og stilen på restauranterne var af langt højere standard end det man er vant til i København. Man kan kun håbe at København en dag havner på samme niveau, så vi ikke længere kun skal have de samme club-sandwich og kartoffelbåde som der findes alle steder i indre København, hvis man da ellers når det inden køkkenet lukker for gassen først på aftenen.