torsdag den 16. september 2010

Nepal: Homoaktivister, danskere og parlamentsmedlem anholdt i Kathmandu.

Tirsdag aften (d. 14.) samlede en større gruppe mennesker sig foran indenrigsminister Bhin Rawals kontor i Kathmandu for at demonstrere. De ville have ham i tale og vise deres utålmodighed med hans behandling af de transseksuelle i landet.


Trods en højesteretsdom i 2007 satte en stopper for seksuel diskrimination i Nepal og samtidig gjorde “det 3. køn” offentligt anerkendt, nægter den kommunistiske indenrigsminister Bhin Rawal at følge denne opgørelse. I stedet ignorer han de homo- og transseksuelles rettigheder og nægter at lave identifikationspapirer og pas til de transseksuelle, med “det 3. køn” påskrevet. Alle landets distrikter vil reelt kunne udføre dette arbejde, men indenrigsministeren nægter at underskrive og sende de nødvendige tilladelser.


De transseksuelle kan uden pas og Identifikationspapirer ikke få arbejde, få adgang til uddannelsessystemet, åbne bankkonto, rejse eller få medicinsk hjælp. Så til trods for at retten er på deres side, er de transseksuelle efterladt uden muligheder, så længe de ikke kan få papirer der giver dem en identitet.


Sunil Babu Pant, Nepals første åbne homoseksuelle folkevalgte parlamentsmedlem og stifter af Blue Diamond Society(BDS), mødte derfor sammen med omkring 70 homoaktivister op foran ministerens kontor for at vise deres utilfredshed.


Demonstrationen blev dog hurtigt opløst af politiet der anholdte og tilbageholdte Sunil og aktivisterne i fire-fem timer. To danskere var også blandt de tilbageholdte aktivister. - jeg var ikke en af dem! Politiets begrundelse var at demonstrationen forstyrrede ro og orden og ikke var tilladt på pågældende sted.


I går var stemningen på BDS’s kontor anspændt. Alle havde vi enten en telefon i øret eller sad med fingrene på tasterne. Alle i forsøg på at få styr på hvordan situationen kan løses og i forsøg på at få historien ud til forskellige medier. Flere pressemeddelelser blev sendt ud og Sunil lavede en offentlig erklæring. Den bekendtgjorde bl.a. at Sunil sammen med repræsentanter fra 40 distrikter er gået i sultestrejke, i desperat forsøg på at få opmærksomhed på problemet.


Hele situationen viser desværre hvordan den politiske situation er i Nepal. Selv til trods for henstilling fra både præsidentens og premierministerens kontorer til Bhin Rawal om, at gøre det nødvendige for at de transseksuelle kan få deres officielle papirer, nægter indenrigsministeren at gøre det. Selv samme minister der snart skal lede en regeringsdelegation fra Nepal til UN.