fredag den 17. december 2010

Maldiverne #4: Den fuldendte naturoplevelse.

Vi gik langs stranden og spottede to pig-rokker, der stille gled over sandbunden på det lave vand nogle meter fra strandkanten. På listefødder gik vi forsigtigt ud mod dem, indtil kæresten stoppede pludseligt. Han var en halv meter fra at træde på to andre rokker, der lå halvt nedgravet i det lyse sand. I det samme svømmede en sorttippet baby-revhaj forbi lige for fødderne af os. Alle tre befriende uforstyrret af os.


Med stor begejstring berettede vi til et par på stranden, om fiskene i vandet omkring vores fødder. De svarede blot at de også lige havde set tre andre rokker lidt længere ned ad stranden, og gik videre. Ikke fordi de var ligeglade, men fordi mange efter lidt tid i Maldiverne vænner sig til det rige dyreliv.


Den lille episode på stranden er meget sigende. Hvor tit oplever man at nogen trækker på skuldrene af en haj og flere rokker. Men fordi livet i vandet omkring øerne er så rigt, vænner man sig på en eller anden mærkelig måde til det. Rokker og hajer som kan ses fra vandkanten bliver bare en del af den totale naturoplevelse, der gang på gang imponerer og betager.


En naturoplevelse der startede allerede da vi fløj over de mange øer i vandflyveren fra Male til Kuredu. Bountyøer med hvide strande, grøn tæt bevoksning og turkisfarvet vand omkring, der lå som store brudte cirkler i det store mørkeblå hav og dannede de enkelte atoller. Disse topskud af liv og fantasi, der dukkede op midt i et stort åben hav, var et utroligt syn i sig selv.


Når vi sad på restauranten, med den store træterrasse ud over vandet, kunne vi sidde og se på fisk der svømmede rundt i vandet nedenfor. Stribede zebrafisk og farvestrålende napoleonsfisk blandt mange andre. En havskildpadde dukkede op i ny og næ for at trække luft. Om aftenen lå barracudaerne og søgte rundt i lyskegler, lamper under vandet lavede i det mørke hav. Over os blinkede millionvis af stjerner om kap på det store sorte nattetæppe.


Små sortpelsede kaniner hoppede frejdigt rundt på øen. På stranden og mellem de mange stier, der med buske og træer der stod tæt på begge sider, efterlod en følelse af at gå rundt i en tropisk labyrint. Blomster sad som farvestrålende pletter på de grønne vægge og lyste kraftigt op i den stærke sol.


Palmerne skød op af det hvide sand på strandene og lod bladene kærtegne af de lune briser fra havet. Gamle mangrovetræer stod med sine mange grå rødder solidt plantet i sandet og skabte illusioner om små huler langs stranden. I palmetoppene kravlede enorme flagermuse rundt eller hang dovent med hovedet puttet under en vinge. Nogle slog de brede vinger ud og fløj let og elegant mellem træerne. Uden natten som følgesvend virkede de smukke og eksotiske. Tonerne af fuglefløjt var de eneste lyde, der blandede sig med den konstante sagte brusen fra bølgerne på alle sider af os.


Få minutters sejlads fra øen dukkede de første delfiner op og flere sluttede sig til, for at lege i bølgerne omkring stævnen. På alle sider af båden sprang delfiner dansende rundt i vandet. Elegante og legesyge som blanke sølvpile skød de gennem vandet overalt omkring os. Flokke på tyve, tredive, halvtres og hundrede delfiner. Et syn der bredte sig i kroppen som et barns begejstring ved synet af gaverne under juletræet.

Men også bare oplevelsen af at sidde på en båd på et stort åben hav i midten af atollen og så stadig have udsigt til den ene eventyrlige ø efter den anden, med hvide strande, vild natur af eksotiske planter og den klare blå himmel som kulisse, var stor.


Skyggerne af store mantaer i vandet, fik alle til at holde vejret af frygt for at skræmme dem væk igen. Da vi stille lod os glide i vandet for at komme tættere på, var det med en form for ærefrygt. At kunne komme så tæt på så store dyr og endda seks af dem på en gang, var en helt utrolig oplevelse, der kommer til at sidde i sindet længe efter vi har forladt Maldiverne. Ligesom det at svømme rundt med havskildpadder der roligt svømmer forbi på deres rute langs revene.


Nok var vi heldige at opleve seks manta-rokker på én gang, men det virkede alligevel helt rigtigt i de maldiviske omgivelser. Livet i vandet er en stor del af oplevelsen af Maldiverne. Noget der også skinner igennem når man er på stranden. Alle går rundt med snorkel og svømmefødder eller dykkerudstyr. Selv små børn render rundt med en maske og snorkel og ægtepar langt over pensionsalderen gør klar til dyk med iltflaske på ryggen. Der er en særlig sfære af enighed om at ville opleve noget helt særligt natur, langs revene, i dybet og blandt de dyr der kommer op til overfladen på havet. Et ønske om at nyde naturens mange vidundere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar