lørdag den 17. oktober 2009

Back to NYC(#5): Hvor hypokondere fødes.

I Danmark skal vi efterhånden have recept for at få et par hovedpinepiller, men ikke alle steder er det sådan. Tværtimod. USA må være paradis for alle med en snert af hypokondri. Om ikke andet skal de fleste nok blive en form for hypokonder efter noget tid i USA. Udbudet af medicin er simpelthen utroligt, det er let tilgængeligt og det er synligt på mange måder.

Medicinreklamer fylder størstedelen af reklameblokkene i tv. I blade og på reklamestandere rundt om i New York. Alle steder er der reklamer for forskellige former for medicin. Ikke mindst ligger der drugstores indenfor få meters radius næsten uanset hvor du er i New York. Medicin er stort set tilgængelig hvor som helst, når som helst.

Men det er virkelig også et slaraffenland at gå ind i f.eks. DuaneReade. Hvad man ikke kan få af medicin dér. Ved at stå og kigge på de mange kulørte pakker, som var det en anden slikbutik, kan man næsten ende med at bilde sig selv ind at man har et behov for netop dén pakke. Og dén! Måske også lige dén der....

Man kan få energipiller i flere forskellige udgaver, og så kan man altid lige købe nogle sovepiller, til at ophæve energipillerne, når man senere skal sove. Influenza- og forkølelsemedicin i et utal af afstøbninger der, kontra meget af det medicin man kan få lov til at købe i Danmark, faktisk virker. Uden tvivl at det er kraftigere. Det kan man mærke. Men når en forkølelse eller influenza begynder at snige sig ind på en, har det størst betydning at en enkelt eller to piller kan slå det tilbage igen. Derfor har jeg også købt influenzamedicin som altid ligger som fast backup i lejligheden. Fordi jeg ikke har tid til at være syg!

Jeg er udemærket klar over at man ikke skal spøge med medicin. Et behov skal være til stede, før det benyttes, men medicin med effekt giver trods alt mere mening end medicin uden. Når man er vant til det danske system er det også bare en sjov oplevelse at gå ind i en drugstore, og se hvad der rent faktisk findes. Det er ret vildt. Der findes noget for stort set alt. Ja, selv tandpastaen har ligefrem en blegningseffekt når det står udenpå pakken.

Men der er vel en grund til at mange af de ting ikke kan fås i Danmark? Ja, men jeg trøster mig ved at produkterne er på hylden i USA. Søgsmålenes land. Hvis det var virkelig farligt tror jeg ikke på det ville kunne findes dér. Men jeg er da også klar over at det ikke er noget man skal lege med. Jeg kan også sagtens se ulemper ved, at medicin er så let tilgængeligt som det er. Nemlig at dem uden den store selvkontrol, nemt kan få skabt et overforbrug af unødvendig medicin.

Men med så mange penge der er i den industri, går der nok noget tid før situationen bliver meget anderledes. Man forstår også godt at der er en modstand mod Obamas sundhedsreform. Der er nok mange mægtige mænd med økonomiske interesser i det modsatte.