torsdag den 29. januar 2009

Venezuela # 5: Solnedgang i Juan Griego.

Den lille fiskeby Juan Griego ligger på Isla Margaritas vestkyst i en af øens smukkeste bugter ud til det Caribiske Hav, med en lang flot silkeblød sandstrand foran den smukke promenade med små butikker i de karakteristiske små huse i skarpe farver. Langs promenaden giver store palmer liv og charme til den gamle by. I skyggen sidder lokale i ly for den sol, vi andre gør alt for at være i. Små børn leger i vandkanten imens mødre står på afstand og taler højlydt, dog ikke uden der hele tiden er et skarpt øje rettet mod børnene, hvor et højt råb får dem til at trække sig lidt væk fra vandet.

Langs molen ligger de mange små og store fiskebåde, hvor mørklødet mænd flittigt arbejder på at gøre bådene klar til nattens samlede afgang ud for at fiske. Nettene tjekkes og småreparationer udføres med det værktøj og materiale der lige er ved hånden. Længere oppe ad stranden er nogle både trukket på land, for at gennemgå større gennemgang og udbedringer, og ligger nu lidt krængende på række.

Som solen begynder at gå ned og fylder himlen med flere og flere gullige nuancer, smider vi skoene og lader tæerne nyde det fine sand. Lukker kun nødigt øjnene fra den hurtigt fremskredne solnedgang, for at lade ørerne opleve den nærmest rytmiske lyd af bølgerne der knækker og skyller op på stranden, for derefter at trække sig tilbage igen, til en let skuren fra det sand og de mange skaller der trækkes med af vandet. Lyde der går helt ind i sjælen og giver en afslappethed der gør det nemmere at forstå den venezuelanske tidsånd, hvor tid ikke er afgørende.

Finder en restaurant med tagterrasse hvor solnedgangen kan nydes. Bestiller den lokale hofdrik, en iskold Cuba Libre og sætter os til rette med øjnene rettet mod solen der har forladt sin plads øverst på himlen og nærmet sig horisontens vandlinje, med en eksplosion af varme farver omkring sig på den ellers blå himmel. Havets brusen kan stadig høres og rundt omkring i bugten vugger fiskebådene som mørke silhuetter i det skarpe lys. Havet har efterhånden også taget en gylden og glimtende farve, som det hele tiden leger i solens stråler. Tre pelikaner på stribe har taget plads på rælingen på en lille robåd, og spejder som os andre mod den imponerende solnedgang. Palmerne i forgrunden bliver langsomt også til sorte silhuetter i det skarpe modlys og danner fantastiske rammer til det billede der skabes foran os.

Ingen siger noget, men sidder bare og lader sig rive med at den stadig dalende sol og lader saligheden tage plads i kroppen. Som om alt står stille i et øjeblik, bortset fra solen. Hvis dét syn, med lyde og duften af det friske hav ikke kan plante salighed i enhver, kan end ikke Dalai Lama have held til det. Det er simpelthen fantastisk af følge solens nedgang dette smukke sted. To et halvt minut efter solen rammer horisonten er den helt væk og tilbage er kun den lune sommerluft solen har ladt os beholde. Omgivelserne tager igen deres naturlige farver, for langsomt at blive gjort matte af mørkets langsomme fremfærd.

Venezuela # 4: Wild life. -Jeg gjorde det!

At tage rundt i Venezuela og på Isla Margarita er som at gå rundt i en blanding af botanisk have og zoologisk have. Forskellen er bare, at der er det real life. Det rige dyreliv og planter vi til nøds kan holde som stueplanter, der på de kanter vokser vildt, vidner om at det er en anden verdensdel end vores og at det er under helt andre solbeskinnede himmelstrøg. Alt det der er specielt og eksotisk i Danmark er der almindeligt.

En forskel vi konstant blev mindet om på vores ture og i det hele taget. Bare insekterne er større og vildere. Cikaderne var en konstant summen i luften fra det store grønne område udenfor hotellet. Vandrende pinde på 20-30 centimeter kravlede på væggene og legoaner og firben i massevis løb rundt på vejene og ved poolen. Vi sad nærmest bare og ventede på at der dukkede vilde aber op i de mange store palmer ved hotellet.

Overalt langs kysten sad pelikaner i flok og gribbene samlede sig på klipperne. Fuglene i luften over os var mere farvestrålende og kolibrier fløj legende let rundt rundt mellem de mange eksotiske blomster og kæmpe kaktusser.

Farverne var skarpere og gennemtrængende. Det azurblå vand stod i skarp kontrast til det næsten skrigende grønne planter og de mørke klipper. Havets dragende farve brydes kun af de enorme hvide bølgetoppe, der med store brag knækker under tyngden og vidner om enorme kræfter i spil. Rundt omkring hvor bølgerne var særligt store lå lokale på deres surfboards og ventede på den rette bølge, for pludselig at bryde op og lade sig rive med på ryggen af en af dem, men en lethed og ynde der kun kunne fascinere.

Venezuela og Margarita har det hele. Regnskov, savanne, ørken og store vandområder. Vi sejlede en dag rundt i et stort mangrove-område hvor enorme rodnet fra træerne dannede hele øer i det store vandområde. Nogle steder skabte træerne med deres grene og rødder små tunneller hvor båden kun lige kunne komme frem, med træernes grene tæt omsluttende over os. På rødderne voksede enorme østerskolonier, der fik rødderne lige under vandoverfalden til at lyse hvidt op og afslørede de klare røde søstjerner og farvestrålende svampe der også gemte sig der.

Der er også kryb på de kanter. Når vi gik rundt på klipperne langs strandene og skulle gennem krat for at komme frem, gik vi konstant med øjnene ved fødderne af frygt for at en slange skulle dukke op. Dog skulle faren ikke være så stor. De samles eftersigende mest i områder hvor der ikke kommer så mange mennesker, men bare viden om at de kunne dukke op, gjorde os ekstra opmærksomme.

Det betyder dog ikke at vi ikke kom tæt på. På et tidspunkt bød muligheden sig, med en lokal guide ved vores side, at komme helt tæt på nogle af de dyr. Så pludselig stod jeg der med en stor pyton over skuldrene. Lidt efter fik jeg et stort ønske opfyldt. Jeg har i mange år lidt af voldsom araknofobi, og bare tanken om hvilke edderkopper der fandtes på de kanter kunne give mig sved på panden. Alligevel ville jeg gerne udfordre mig selv, så da muligheden bød sig prøvede jeg at holde en fugleedderkop. I forsøg på at overvinde min araknofobi.