søndag den 2. marts 2008

Turen går til NY #8: Livet som newyorker.

En stor del af det er være i New York er at mærke byen. Bare være en del af byen. Byen er en smeltedigel af en masse nationaliteter. Hvilket hurtigt mærkes. Byen er meget europæisk inspireret. Når man sidder i subwayen kan man høre de mange forskellige sprog der bliver talt og et kig rundt på de øvrige passagerer i kupeen afslører ligeledes at rigtig mange nationaliteter og trosretninger færdes side om side i denne by. Derfor falder man som turist også hurtigt ind i gadebilledet. Vi blev flere gange stoppet og udspurgt om vej og om fakta om bygningerne omkring os. Men det er det der er med til at gøre oplevelsen fed. At man ikke føler sig fremmed eller udenfor. Man føler sig lynhurtigt hjemme og tryg ved tanken om at komme rundt i byen.

Byen mærkes ved at gå på gaden. Stå sammen med en stor flok og vente ved en af de store fodgængerovergange på Times Square eller 5th Ave. Mærke travlheden for en stund i det der bliver givet signal og flokken bevæger sig. Det er dog her man ikke skal lege turist og kigge op på de store bygninger. For så går man altså ind i en eller anden. Lektie lært!
Eller sætte sig ind på en cafe og nyde stemingen og bare se på de forbipasserende eller gå forbi Starbucks og købe en kaffe to go. Gå en tur i Central Park om søndagen og se de mange newyorkere der er ude og motionere i det gode vejr eller sætte sig på en bænk på Central Station i rush hour og bare mærke travlheden fylde det store rum og de lange arme af gange der går ud fra hovedbygningen. Stille sig op og nyde gospelkoret der står på en tilfældig trappe i Soho og giver de forbipasserende en grund til at smile.
Jeg kunne komme med mange flere gode eksempler. Det der er vigtigt i en by som New York er, ikke at have for travlt med at være turist, men også huske at opleve byen som helhed. Give sig selv tid til at opleve det liv der summer i byen døgnet rundt.

Turen går til NY #7: New York, en kulinarisk oplevelse.

Da jeg tog hjemmefra havde jeg på ingen måde regnet med at denne tur skulle blive en kulinarisk oplevelse. Min opfattelse af det amerikanske køkken, kan stort set siges et ord: Fedt. Ikke som i forståelsen cool, men mere i retning af fed ulækker mad. At det amerikanske køkken ville spolere alle de andre køkkener på amerikansk jord, men min fordom blev i den grad gjort til skamme.

Turen har været en sand kulinarisk fryd. En spændende rejse. Vi har spist kinesisk, mexicansk, cubansk, fransk, italiensk og amerikansk. Det har været gourmet, cafe, hipt, billigt, afslappet og travlt. Hver især har det været enestående oplevelser. Jeg husker dem hver især som noget godt, hyggeligt, sjovt og ikke mindst nogle fede aftener for smagsløgene.

For at komme med nogle anbefalinger til sidst, kan top fem nævnes:

L’Ecole, 462 Broadway

Boom, 152 Spring street

The Mercer Kitchen, 99 Prince street

Dos Caminos, 475 West Broadway

August, 359 Bleeker Street