onsdag den 4. april 2012

Delhi #2: New og Old Delhi.

En moderne metronedgang midt i Old Delhis små ujævne gader, omgivet af slidte faldefærdige huse farvet af mange års støv og smog. Et nyt anlagt busstoppested med elektroniske skærme og rene flader langs en boulevard med opbrudte og ujævne fortove. Byggepladser og renoveringsarbejde i stort set alle retninger man kigger i Delhis gader.


Der er ingen tvivl om at der er udvikling i Delhi, både New og Old. Den er synlig alle steder. Men heldigvis kan man stadig fornemme historiens vingesus i gaderne og ikke mindst mærke kulturen intakt trods den moderne verdens indtog. Det er den smeltedigel af nyt og gammelt, kultur med historiske rødder og fremtidig tankegang der gør Delhi til et fascinerende og imponerende sted. Til et levende sted!


At kunne gå rundt i Old Delhis gamle gader, hvor lugtende alle er kraftige og voluminøse i den tætte varme, blomsterne, den friske frugt, dyrene, de åbne toiletter langs fortovene, affald i forrådnelse. Høre de mange lyde fra de handlende, rickshaws der skramler forbi, biler der dytter og trækvogne der tungt ruller over brolægningen. Lade øjnene vandre over de gamle huse med smukke detaljer, forsøge at finde rundt i fuglerederne af ledninger i masterne, lade de mange kraftige farver trænge ind.


Til at kunne tage i den nye del af byen hvor gaderne er jævne med livlig dog struktureret trafik på store brede boulevarder. Biler, busser og tuk tuks der farer ud og ind mellem hinanden i en imponerende rytme. Luften der er ren(ere), med plads mellem husene og hvor naturen har rum til at udfolde sig i klare grønne farver og strålende blomster i solen. Med smukke bygninger i hvidmalet kolonistil, der lyser op i solen og efterlader et indtryk af rigdom stil og prestige, i et mix med nye moderne bygninger i stål og glas.


Specielt området omkring Connaught Place træder frem som symbol på denne overgang. Centrummet i New Delhi med moderne forretninger, barer og restauranter i historiske bygninger i flere ringe omkring en stor åben park med grønne plæner hvor venner og kærestepar slænger sig i solen.


Hvor solen ikke kan nå ned, midt i en faldefærdig og hærget gade hvor husene enten er under opførelse eller ved at falde sammen ligger Jyoti Mahal. En hvid facade med flotte detaljer, karnapper og vinduer i mørkt udskåret træ står ud mellem de andre bygninger i matte og triste farver. Grå af støv. På taget ligger en oase som ikke kan forestilles fra kaosset på gaden. En beduinbar med farvede lette teltduge, farvede træmøbler og puder i orientalske mønstre og stoffer. Sofaer at lægge sig i og store potteplanter til at skabe de helt rigtige rammer. Frisk luft og frit udsyn til den blå himmel over en. Et åndehul med stor kontrast til livet bare på den anden side af murene.


Netop kontrasterne mellem nyt og gammelt, slidt og vedligeholdt, teknik og natur, traditioner og moderne tankegang er noget af det der er fascinerende ved Delhi. Der er forskelligt fra kvarter til kvarter. Bare det at dreje om et hjørne kan give helt nye oplevelser. Hvad enten det er gående, bag på en rickshaw, i en gammel britisk taxa eller med metro under jorden.