fredag den 1. april 2011

Nepal: De smukke børn.

I Nepal er det ikke ualmindeligt at se helt små børn med make-up. Vel at mærke kraftig make-up, i form af tyk sort streg om øjnene, ofte tegnet op i en spids ved udkanten af øjet ud mod hårgrænsen. I panden males en sort tika for at holde onde øjne væk fra barnet. Det er forskelligt fra familie til familie hvor meget man gør ud af det, men det er tradition at børnene får lagt denne make-up fra de bliver født frem til de bliver to. Når først barnet er blevet to, bruges der dog ikke make-up igen før pigerne begynder selv sidst i puberteten.

Der begynder også de mange piercinger i ørene og næsen. Oftest er det store kraftige guldsmykker der pryder piercingerne og modsat Danmark, ses det ofte som noget smukt hvis en kvinde har flere piercinger i ansigtet. Men traditionerne med piercinger starter også tidligt i den nepalesiske kultur. Og efterlader sig spor i alles ører, i form af en lille sort prik i hver øreflip hos stort set alle voksne mennesker. Mænd og kvinder.


Man siger at barnet skal have piercet ørene inden dets seks måneders fødselsdag. En fejring der kaldes Bashni. Ingen af dem jeg har snakket med kan forklare hvorfor det er sådan. “Det skal man bare” som de siger. Det er -endnu- en af de traditioner der går langt tilbage og de fleste følger, uden at kende den egentlige grund. Hullet i hver øreflip på det lille barn, laves derhjemme med noget så simpelt som nål og tråd. Uden bedøvelse eller is, stikkes nålen og tråden igennem et antal gange til der er skabt en lille ring i hvert øre af sytråd. Når den lille lette ring af sytråd har siddet så længe at hullet er nogenlunde helet, bliver sytråden klippet over og erstattet af en guldring.



Ved Bashni fejres det lille barns seks måneders fødselsdag med en velsignelse, hinduistisk puja, og barnet udklædes og sminkes som den levende gudinde Kumari. For at give beskyttelse fra den dag der ses som starten af livet. Til gengæld springes et-års fødselsdagen over, så den næste fødselsdag først er når barnet fylder to og ikke længere ses som baby. Det sorte øje i panden erstattes herefter af en almindelig rød tika, som mange voksne hinduer bærer.

Kumari

I det hele taget er udsmykning af de små børn ikke et ualmindeligt syn i Nepal. Mange mindre drengebørn bærer sølvbånd omkring anklerne og make-uppen kan være yderst spektakulær ved religiøse fejringer eller familiære højtider. Babyer bliver de første seks måneder taget med til byens templer eller bare ud i solen og får deres nøgne krop omhyggeligt smurt ind i smeltet smør. For at bevare den bløde babyhud og en smuk glød.



Det er en fornøjelse af være vidne til denne åbenlyse forskønnelse af de små børn. Som symbol på at de små nye liv fejres og værdsættes. Men også fordi man kan se det betyder noget for dem. De bekymrer sig ikke om de samme diskussioner der ofte er i den vestlige Verden i forhold til hvad børn må udsættes for. De holder i stedet fast i traditionerne og de små og store ceremonier deres tro foreskriver. Heldigvis stopper fejringerne og de smukke udsmykninger ikke efter barnet to års fødselsdag, men fortsætter resten af deres liv. En kendsgerning der er med til at gøre dagene i Kathmandu endnu mere kulørte.