mandag den 28. juli 2008

Sommerferie Ibiza #7: Charterhelvede.

Jeg har som bekendt lige været 14 dage på Ibiza. Og ja, det var en charterferie. Pakkeløsningen over dem alle. Men det er nu engang nogle gange det nemmeste og i mange tilfælde også mindst lige så billigt som hvis man selv skulle arrangere fly, bil og hotel.

Men når man så når frem til charter-målene bliver man alligevel mindet om hvorfor det er man har en eller anden form for aversion overfor charterferier. Selvfølgelig er det også et spørgsmål om hvor meget man selv opsøger det, men mange steder har de det obligatoriske fluepapir med alt for meget neonlys, lidt for mange pomfritter på plancherne med billeder af retterne ude foran restauranterne. Jeg synes simpelthen det er så tarveligt at servere pomfritter til næsten al mad. Hvor spansk, tyrkisk eller græsk er det lige?

Fluepapiret findes også på Ibiza. Samlet omkring havnen i Ibiza by, som de fleste andre steder. Heldigvis synes jeg ikke det var så slemt som jeg har oplevet det i f.eks. Grækenland de sidste år. Da vi gik rundt i byen og bevægede os lidt væk fra de større gader i centrum fandt vi nogle super lækre restauranter med mad, der kunne mærkes der var kræset for. Steder hvor også de lokale gider gå. Gourmetrestauranter er der også flere af på Ibiza.

Når jeg er afsted bruger jeg sjældent guiderne, heller ikke på denne tur. De er ofte “lidt” for entusiastiske til min tålmodighed. Jeg synes også der er mere udfordring i bare at udforske og kaste sig selv lidt ud på dybt vand. Så vi tre gæve gutter lejede en stor åben Jeep og kørte rundt på den smukke ø nogle dage. Men også her blev vi mødt med det forfærdelige turisme kan gøre ved et sted. Efter at have kørt rundt - også kørt forkert - og oplevet det autentiske Ibiza. Spist i en lille landsby, kørt gennem landskabet med høje bjerge og formidable udsigter over klart blåt vand og set små hvidkalkede kirker og klostre, skulle vi til sidst op og se Cova de Can Marcá grotterne i San Miguel. Nogle store drypstenshuler på nordspidsen af øen. Lad være! Det er den største turistfælde jeg nogensinde har oplevet. Det bedste ved den guidede tur til 8€ var at man skulle gå på ydersiden af klipperne højt over vandet for at komme til indgangen, men da vi kom ind startede rundviseren med at fortælle, at fordi det ikke regner så meget længere på Ibiza, havde de selv lagt vand ind. What! Så kan det da ikke blive mere fake med indlagt vand i en drypstenshule. Straks begyndte vi at lægge mærke til alle vandslanger, lamper og riste og begyndte at tænke over hvor meget uægte sten de havde måtte lave for at skjule de ting. Midt på turen blev alle stillet op i en klump og bedt om at kigge et bestemt sted hen, hvorefter rundviseren tændte(!) et vandfald, musik på en gammeldags disc-man og begyndte at styre lys i mange farver, med et kæmpe instrumentbræt. Og så endda lige foran turisterne. De kunne da i de mindste have gemt det lidt af vejen. Kæresten og jeg gik. Følte os som snotdumme turister, spaniolerne stod og grinte af i kulissen.

Heldigvis er der på Ibiza stor mulighed for at undgå for meget charterhelvede. Endnu bedre er det, at der stadig ikke er særlig mange danske turister dernede. Det gør på en eller anden måde at man slapper endnu mere af og føler sig længere væk hjemmefra. Fantastisk! Hvor mærkeligt det end lyder er hovedbyen Ibiza/Elvissa langt mindre turistet end f.eks. den anden store by San Antoni. I Elvissa føler man sig mere som gæst i en hverdag og ikke som gæst i en verden specielt opstillet for turister.

Det bliver nok ikke sidste gang jeg kommer på charterferie. Indrømmet. Men jeg vil blive ved med at kæmpe for at undgå turistfælder, fluepapir, lalleglade guider og dårligt mad. Noget der sagtens kan lade sig gøre på en ø som ibiza.