onsdag den 16. september 2009

Boghandlen i Marais

Da jeg trådte ind gennem døren til den lille boghandel i Marais, var det fordi jeg var kommet tilfældigt forbi, og altid nyder at kigge på bøger når jeg rejser. Specielt store fotobøger, kunstbøger og rejsebøger. Der var bøger over det hele, liggende på gulvet i bunker, på store borde og tæt presset sammen i reolerne.

Da jeg begyndte at bladre i bøgerne og samtidig kastede blikke rundt i den imponerende forretning med bøger fra gulv til loft, begyndte nogle billeder fra hukommelsen at blande sig med de nye billeder. Opslugt af de smukke billeder i bøgerne, fortsatte jeg rundt i bøgerne, men stadig ulmede noget i baghovedet som tog mere og mere form.

Billederne i en af fotobøgerne viste kunstneriske sort-hvid-billeder af nøgne mandekroppe, og pludselig trængte tankerne i baghovedet hurtigt frem og forvandlede omgivelserne. Bunkerne af bøger ændrede form, bogryggene rettede ind så linjerne var pænere og solskinnet udenfor blev erstattet af regndråber på markisen. Jeg selv stod som 16-årig, lidt splejset og med en teenagers usikkerhed og bladrede i en stor fotobog.

Bogens sider viste nøgne kroppe, specielt mandekroppe i atletiske positioner med lyset legende over kroppenes kurver, muskler og former. Billederne vækkede nye følelser i mit 16-årige jeg. Følelser der spredte en særlig varme i kroppen og startede en nysgerrighed, der fik fingrene og øjnene til at bladre hurtigere og hurtigere gennem bogens mange billeder. Med generthed og en følelse af at gøre noget forkert, hvilket sikkert farvede mine kinder, slugte jeg billederne, med et hurtigt blik over skulderen ind imellem.

Da jeg endelig forlod forretningen, var det med en nyfunden verden i tankerne og med en nysgerrighed der kun ville have mere. En nysgerrighed og en lyst der sidenhen er blevet udforsket, udfordret og udlevet.

Nu stod jeg igen der i forretningen med en lignende bog i hånden, en mandlig kæreste i hjertet og et afklaret jeg i sindet. Den våde foråsdag dengang i Paris var forlængst skubbet bagud i minderne, men som jeg stod der og tænkte tilbage blev dagen skabt igen, som var det sket dagen før. Mindet skabte smil på mine læber og en hvis form for taknemmelig var efterladt i kroppen, da jeg igen gik ud af den lille boghandel i Marais.